Mit várhatsz el a fotósodtól?

Ez a cikk főként lakberendezőknek szól, de hasznos lehet másoknak is, akik megbíznának valakit ingatlan- és/vagy épületfotózással, ezért érdemes végigolvasni, hogy tisztában legyél azzal, hogy mi az, amit nyugodtan kérhetsz és mi az, amire mindenképpen figyelj, mi az, amit elvárhatsz.


Haladjunk végig egy fotózás folyamatán a megrendeléstől az átvételig, hogy átlássuk minden részét.


Megrendelés


A megrendelésnél mindenképpen az első és alapvető dolog az, hogy tisztázd a megrendelés szándékát és azt, milyen fotózást szeretnél kérni, mire van szükséged és mit fog neked adni az elkészült sorozat. Nagy különbség van fotó és fotó között a felhasznált eszközök és technikák, az odafigyelés és a belefektetett idő/energia fényében. Ezeket add a fotós tudomására, hogy a neked lehető legmegfelelőbb ajánlatot adja.

Mindenképpen óvatosan közeledj olyan fotósokhoz, akiknek csak egyféle ajánlata van és az is gyanúsan olcsó. Tartsad szem előtt a szándékodat, hogy mennyit fog érni neked egy remek sorozat és hogy kire bízod ezt a felelősséget.

Amit még elvárhatsz az a fotós javaslata a fotózás időpontjára a Nap állását és időjárást illetően. Lakberendezők, akik már heteket-hónapokat dolgoztak egy munkán, jól tudják, hogy mikor és honnan jön a legjobb fény, viszont mindenképpen érdemes egyeztetni a fotóssal, mert lehet, hogy akad valamilyen technikai szempont, ami miatt ezt át kell tervezni, amire nem-fotós fejjel nem is gondoltál. Mindenképpen küldj akár mobilos képeket és/vagy tervrajzot, hogy világos legyen milyen terek és felületek kerülnek majd befotózásra, hogy ne a helyszínen érje meglepetés a fotóst.


Pontosság


A pontosság nyilván egy alapvető dolog, viszont érdemes azt is figyelembe venni, hogy nagyon sok esetben a legjobb fotóhoz el kell kapni a legjobb napállást és ez akár perceken is múlhat. Ezen kívül ha például alkonyat- vagy hajnal-fotózásról van szó, ott egy viszonylag rövid, 30-60 perces idősáv van, amikor kel illetve nyugszik a Nap, amibe bele kell számítani az eszközök előkészítését és a kompozíció beállítását. Így mindenképpen egy elvárható dolog a pontosság és ugyanez igaz fordítva is, hogy te se késs a fotózásról, mert a várakozás miatt lecsúszhat a fotós a legjobb képről.


Tisztaság


Itt most elsősorban a cipőre gondolok. Nyugodtan mondd, ha utcai cipővel menne be a fotós az ingatlanba, hogy vegye le. Kínos helyzet alakulhat ki ilyenkor, mert bár hazai példát nem tudok, de külföldön hallottam már olyanról, aki gombás fertőzést szedett össze, mert zokniban sétált a lakásban fotózás közben. Nyilván ennek rendkívül kicsi az esélye egy frissen elkészült ingatlannál, de nem ritka olyan lakás fotózása, amelyben már laknak, így ez az egész megelőzhető cipőre húzható zacskó használatával. Egyébként is, munka közben izzad az ember lába, senki sem szeretne emiatt kellemetlen helyzetbe kerülni. Ha a fotós nem készül ilyen zacskóval, akkor érdemes példát mutatni és magadnál tartani néhány párral. Nem drága, viszont nagyon hasznos!


Beállítás


Amikor készül egy kép, az egyik első feladat, hogy a fotóssal kitaláld, hogy mit és milyen szögből szeretnél befotóztatni. Ilyenkor érdemes a fotósra bízni a legjobb kompozíció megtalálását, viszont nyugodtan elvárhatod, hogy ajánljon fel lehetőségeket különböző meglátások szerint és elmondja, hogy melyek az előnyei és a hátrányai az adott beállításnak. Nyugodtan tehetsz javaslatot és kérést, hogyha mégis máshogy szeretnéd, hiszen Te vagy a megrendelő; de mindenképp kérdi ki a fotósod véleményét az adott beállítás előnyeiről és hátrányairól.Berendezés/pakolás


Lakberendezőként nyilván a lehető legszebbre és legízlésesebbre tervezted az alkotásodat. Ez szuper! Fotózás során viszont némileg változhatnak a dolgok, mivel az, hogyha élőben a térben valami jól mutat, nem biztos, hogy egy sík képen is ugyanolyan hatást kelt. Ilyenkor elvárhatod, hogy a fotós tegyen javaslatot, - miután megegyeztetek a beállításban, - hogy kell-e valamilyen bútort vagy elemet elmozdítani vagy átalakítani, hogy egy szép kompozíciót és kiegyensúlyozott képet tudjon készíteni.

Nagyobb vagy sérülékeny/törékeny tárgyak mozdításánál a fotós nem bunkóságból kér segítséget vagy kéri, hogy te csináld meg; hanem azért, mert nem szeretne kárt tenni véletlenül. Ha azonban segítségre van szükséged, kérd meg bátran.


Függőleges és vízszintes vonalak


A beállításoknál elvárhatod, hogy a függőleges vonalak függőlegesek, a vízszintes vonalak vízszintesek legyenek, különben nem lesz túl előnyös a kép. Ha a függőleges vonalak valamerre dőlnek, akkor vagy "babaház" hatása lesz, vagy úgy fog kinézni, mintha törpék lennénk egy óriás házában, a falak pedig hátrafelé ki akarnának dőlni. A szemnek a legkellemesebb és legbiztosabb érzést a párhuzamos és biztos vonalak adják. Ha nem ezt tapasztalod, nyugodtan jegyezd meg és kérd a beállítás javítását.

Apró javítást lehet csinálni utómunkában, hogy a vonalak tényleg szép párhuzamosak legyenek, de a túl nagy hibát nem lehet kiegyenesíteni utólag anélkül, hogy ne torzítsuk el a képet; így a legfontosabb, hogy minden ilyen gondot a kamerában javítsunk ki, ne hagyatkozzunk az utómunkára. Kerüljük azokat, akik erről nem is tudnak, mert az enteriőr- és épületfotózásnak ez az első szabálya és csak nagyon-nagyon ritkán szokás eltérni tőle: mikor olyan rendkívül kicsi a tér, hogy máshogy nem látszódna a lényeg, vagy egy emelt / süllyesztett helyről készül a kép (pl. galériáról lefelé).


Kilátás


Amennyiben indokolt a szép kilátás, úgy nyilván szeretnéd ezt a képeken is visszaadni. Vannak technikák, amivel egyszerre be lehet mutatni a belsőt és a külsőt anélkül, hogy a beltér túl sötét, a külvilág pedig túl világos legyen; de messze a legszebb eredményeket vakuval lehet megvalósítani, ahol a külvilágra állítja be a fotós a felvételt és vakuval tölti ki a belsőt, hogy megfelelően világos legyen. Sokan megpróbálják úgynevezett HDR technikával ezt megúszni, viszont a legtöbb esetben az ablakok foltosak lesznek és nem lesz kifejezetten előnyös a látvány. Ezzel a módszerrel is lehet szép eredményt elérni, de érdemes előtte korábbi munkákat kérni, hogy elégedett vagy-e a minőséggel. Ilyenkor elvárhatod, hogy bemutassa korábbi munkáin a lehetőségeket és megoldásokat, hogy tájékozott legyél a lehetőségeidről és a képességéről.

Sokszor a függönyök, szúnyoghálók megnehezítik a megfelelő kilátás befotózását, úgyhogy mindenképpen egyeztessetek, hogy kinek mi az elképzelése. Párbeszéd, párbeszéd.


Világítás


Sajnos a legjobb kamerák sem tudnak akkora fénytartományt rögzíteni, mint a szemünk, ráadásul nemcsak, hogy rendkívül rugalmas ez a két látószerv a fejünkben, de folyamatosan igazodik a fényhatásokhoz, így - a jelenlegi technológiával - nehéz olyan képet készíteni, mint amit a valóságban látnánk.

Elvárhatod a fotóstól, hogy tájékoztasson a lehetőségekről, hogy az igényedhez tudd kérni a megfelelő technológiát. A legszebb képeket vakuval lehet elérni, mert az azzal készült képek állnak a legközelebb mind színhelyességben, mind fénydinamikában a valósághoz, amit élőben látnánk.Színhelyesség


Lakberendezőként mennyi időt töltöttél a megfelelő színek kiválasztásával, hogy azt a tökéletes Pantone árnyalatot megtaláld? Elvárhatod, hogy a fotósod visszaadja a képeken ezeket a színeket, így nyugodtan kérdezd ki, hogy hogyan fogja biztosítani a képek színhelyességét. Amit érdemes kideríteni, hogy kalibrált eszközökkel dolgozzon és használjon színkártyát, különben csak szemre fogja elkészíteni a képeket és nemcsak egymáshoz képest nem lesznek egységesek a képek, de a valósághoz képest is csak találgatni tud majd. Annak függvényében, hogy mennyire pontos színekkel dolgoztál, nyugodtan el is küldheted a színkódokat egyeztetésre, biztos, ami biztos.

Fontos megjegyzés, - ami mutatja, hogy a szemünk tényleg csal - hogy milyen körülmények között nézted a munkát a valóságban. Ha például meleg fényű lámpánál rendezted be, akkor lehet, hogy más megvilágításban, más napszakban a képeken más színűnek/árnyalatúnak fog tűnni, pedig az a valós színe. Erről is mindenképpen beszéljetek és nyugodtan kérheted a színek megváltoztatását, ha jobbnak érzed, viszont akkor azt minden képen meg kell változtatni, hogy egységes legyen.


Utómunka


Ez egy rendkívül összetett téma, így nem fogok itt a részletekbe belemenni, majd csak egy jövőbeli cikkben. Talán az egyik legfontosabb dolog, amit elvárhatsz az a képsorozat egységessége. Az, hogy ne lógjon ki egy kép se a többihez képest, azonosan legyenek fényelve és kidolgozva. Nyugodtan dobd vissza a képeket, ha valamelyik nagyon elütne és kérd az egységesítést. Apró hibák, karcok, koszok javítását kérheted, de nagyobb retusálásnál érdemes egyeztetni, hogy mi a képek célja (átvertek ezzel valakit, vagy csak a látvány számít?) és ki a célközönség.


Fizetés


Fotós függő a munka anyagi rendezése. Van, aki kér előleget, van, aki a fotózáson kéri az összeget, de ha ez az első fotózásod, bizonytalan vagy a fotósban (akkor miért bíztad meg?), vagy valami más okod van, akkor nyugodtan kérheted, hogy a fotók elkészülte után egyenlítsd ki a számlát. Ilyenkor az összeg beérkezése után van lehetőséged a végleges képeket letölteni.

Átvételkor nyugodtan kérhetünk nagy felbontású képet (2000 pixelnél nagyobb oldalhosszúsággal), de ezt is érdemes előre megkérdezni, hogy milyen méreteket tud biztosítani a fotós és az megfelel-e a céljaidnak.


Végszó


Mindenek előtt és felett a párbeszéd a legfontosabb, mert jó fotóssal minden megoldható és a fotós legnagyobb érdeke, hogy a lehető legjobb képeket kapd, mert ezáltal fognak bejönni az új, elérni kívánt munkák, ami még több fotózást eredményez. Így mindenki jól jár!


Ha bármi kérdésed van, akkor tedd fel bátran az oliver@vargaoliver.com címen és megválaszolom.