5 indok, hogy miért fontosak a jó ingatlanfotók


Nem minden nap adunk el ingatlanokat, - kivéve persze, ha ingatlanosok vagyunk, - ezért természetes, hogy nem egyértelmű a legjobb módja ennek a folyamatnak.


"Miért fizessek még több pénzt? A mobilommal lőtt képek is teljesen jók, látszódik rajta minden, akit meg érdekel, az úgyis eljön és megnézi személyesen és majd eldötni, hogy tetszik vagy sem."

"Az ismerősöm vett egy drága gépet és nagyon szép portrékat csinál, majd ő befotózza."

"Úgyis el fog kelni, most akkor minek költsek még erre is?"


Személyes tapasztalat a fentebbi idézetek, de biztos vagyok, hogy mindenki fejében végigfutottak már hasonló gondolatok. Szeretném bemutatni az érme másik oldalát, hogy milyen értékeket tud nyújtani egy profi ingatlanfényképész, ami miatt a rá szánt pénz nem kiadás, hanem egy rendkívül jó befektetés.


Összegyűjtöttem néhány érvet, amit érdemes megfontolni, mikor ingatlan eladásba vagy kiadásba vágjuk a fejszénket:


1.

"Az ár után a fénykép a legfontosabb dolog az ingatlan értékesítésekor." - FortuneBuilders (2013)

Ha rosszul van beárazva egy ingatlan, akkor lehet az a világ legjobb fotósorozata, nem fog elkelni. Ez az ingatlanos és az eladó közös döntése. Viszont ezen kívül a második legfontosabb dolog a jó képanyag.

Az internet és az okostelefonok korában már mindenki tud fotózni és fotóznak is. Az arcunkba ömlő képáradat hatalmas méretet öltött és egyre fontosabb képesség a tömegből való kitűnés. Minőségi ingatlanfényképek segíségével átlagosan 61%-kal több nézettséget lehet elérni a többi ingatlannal szemben. A rossz képekkel rendelkező hirdetéseket a vásárlók többsége gondolkodás nélkül továbblapozza, így rengeteg lehetséges ajánlattól esünk el.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy hosszabb idő lesz az ingatlan eladási ideje. Átlagosan 10 nappal hamarabb kelnek el azok az ingatlanok, amelyek kiváló képekkel rendelkeznek, ezzel ráadásul megspóroljuk annak az időszaknak a hirdetési költségeit.

És nemhogy gyorsabban, de több pénzért is fog elkelni ez az ingatlan, mint a versenytársai. Akár 47%-kal többet lehet kérni m2-enként.


A legjobb képek egyik titka a rendezett ingatlan.

2.

"2010-es Redfin tanulmány alapján azok az otthonok, amiket profi ingatlanfényképész fényképezett legalább többszázezerrel, de sokszor többmillióval többért keltek el, mint azok, amelyeket amatőr fotókkal raktak fel, ráadásul a tanulmány kimutatta, hogy a profi fotók 61%-kal több látogatottságot hoznak online." - Market Leader (2013)

A kulcs az érzet keltése, az ihlet megteremtése. Ezt pedig csak profi fényképekkel lehet elérni. Hiába van meg a legújabb mobil készülék csúcskategóriás kamerával, hiába kaptunk szuper tükörreflexes gépet, a tapasztalat azt mutatja, hogy még egy szakképzett portréfotós sem tud olyan minőségű és hangulatú ingatlanfényképeket csinálni, mint akinek ez a szakterülete. Mások a szabályok, mások az elvárások és teljesen más eszközök, technikák szükségesek a megvalósításhoz.


Jó kamerától ugyanúgy nem lesz valaki jó fényképész, mint ahogy egy jó késtől sem lesz senki mesterszakács.


3.

"Az IMOTO nevű ingatlanfényképészettel foglalkozó cég felmérése szerint profi fényképekkel az ingatlanok 50%-kal gyorsabban és 39%-kal közelebb keltek el az eredeti árhoz képest, mint hasonló ingatlanok profi fényképek nélkül. Ezen felül 118%-kal nagyobb nézettséget mutattak ki a hirdetéseknél." - Realtor.com (2014)

Ahogy látjuk több cég, több felmérés arról, hogy milyen előnyökkel rendelkezik az a hirdető, aki profi képeket használ és ez változhat országról országra, akár városról városra is, ráadásul az évszak se mindegy. Nehéz ezekre mindent lefedő adatot találni, de egy biztos, több pénzbe kerül az, ha nem használunk minőségi képeket, mint amennyibe a képek elkészítése kerül.


Legyen emlékezetes, legyen kitűnő

4.

"Azok az ingatlanok, ameiket profi felszereléssel fényképeztek több pénzt hoznak és gyorsabban kelnek el... A mai átlagkamerák rendkívül jók, de sajnos látószögben, fényerőben és élességben elmaradnak az élvonalbeli gépekhez képest." - Redfin (2016)

Igen, fentebb pont arról írtam, hogy hiába van az embernek jó gépe, attól még nem lesz ingatlanfényképész, de a jó felszerelés elegnedhetetlen, ha a legjobb képekre vágyunk.


5.

"Most már 160 karakteres világban élünk és a legtöbb vevő 40 év alatti. Pörgős és gyors gondolkodásmóddal nőttek fel. Ami megállítja az ingatlanos oldalakon a nézőt, azok a kiemelkedő képek. Lehet, hogy gyönyörű, lenyűgöző a háza, de ha nem lettek jók a képek, akkor a vevők csak átgörgetnek rajta. - inman (2017)

Valóban ez egyszerű matematika. Több szem akad fenn a jó fényképen, jelentősen megnő az esélye, hogy ráböknek a hirdetésre, ami tovább növeli a lehetséges vevők körét.

Elképesztő, hogy a legtöbben mennyire alábecsülik ennek a fontosságát. Az első benyomás. Az, hogy egyáltalán átgondolja, hogy megnézi, az a legfontosabb. Utána pedig, hogy kapjon egy kellemes és biztos érzést, hogy tetszik neki az ingatlan és érdeklődjön.


Ha el szeretnénk adni egy 40 milliós ingatlant, akkor mire azt megtalálják és írnak, esélyes, hogy lealkudják több millióval az árat. 39? 38? Lehet, hogy több hét vagy hónap után már csak 35 millióért próbáljuk eladni.

Ezen felül több tízezer forintba kerül a hosszabb ideig tartó hirdetés. Minden egyes héten, amíg a piacon van és hirdetjük, több pénzt költünk el, mintha befotóztatnánk egy profi fotóssal, ami többszörösen visszafizeti magát, mert sugároz egy értékes, profi hangulatot, bevonzza az igényesebb vevőket és hamarabb célba talál.


Természetesen mindez vonatkozik a kiadó ingatlanokra is, viszont erről részletesen egy későbbi bejegyzésben fogok írni.


Ha szeretné gyorsabban és jobb áron eladni, vagy kiadni az ingatlanját, netán reklámozni az üzletét, akkor vegye fel velem a kapcsolatot:


http://www.vargaoliver.com

iparbuvesz@gmail.com

+36-20-235-2400